Feiten en Cijfers
De economie van Nederland blijft groeien. Zo sterk zelfs dat eind 2021 de werkloosheid historisch laag is op 3% van de beroepsbevolking. Voor elke 106 banen zijn slechts 100 kandidaten beschikbaar. Vooral in praktische beroepen, in sectoren als logistiek, land- en tuinbouw, productiebedrijven en transport wordt veel gebruik gemaakt van internationale werknemers.
Hun aandeel in de economie neemt toe. In 2020 werkten 767.571 internationale werknemers in Nederland. Ongeveer de helft van hen via een uitzendbureau en de andere helft via een direct dienstverband. De infographic van ABU en NBBU laat dit duidelijk zien. Deze groep draagt jaarlijks zo’n 11 Miljard Euro bij aan de Nederlandse economie en dat groeit de komende jaren verder.
Als we kijken naar de groei van onze economie en de aanstaande vergrijzing, zal de groep arbeidsmigranten de komende jaren verder toenemen. Hun herkomst wijzigt wel. Nu is ongeveer 60% afkomstig uit Polen. Naar verwachting deelt hun aandeel over 5 jaar tot ongeveer 20%. Werknemers uit de Baltische staten, Roemenië, Bulgarije, Slovenië en Slowakije nemen hun plaats in.
Ook sectoraal gaan we een verschuiving zien. Rond 2030 zal 1 op elke 3 banen in Nederland zorg gerelateerd zijn. Dat heeft te maken met de vergrijzing. We zien nu al dat de zorgsector grote moeite heeft om gekwalificeerd personeel te vinden. De verwachting is dat een groot deel van die zorgbanen na 2030 door werknemers uit Oost-Europa wordt ingevuld.