Logistiek.png
Sluiskil_keuken.jpeg
Elsenbosch_1.png

Video's

Arbeidsmigranten of, zoals we ze nu noemen, Internationale Medewerkers, zijn actief in vrijwel alle branches en sectoren. In een serie videofilms laten we zien hoe zij wonen, werken en recreëren en waarom zij naar Nederland gekomen zijn. Ondernemers en bedrijven maken graag gebruik van deze medewerkers, aan hen vroegen wij waarom zij kiezen voor internationale medewerkers en hoe zij hun welzijn waarborgen. Tenslotte spraken we met voorzitters van organisaties die voor onze economie heel belangrijk zijn, die uitleggen waarom onze economie niet zonder deze medewerkers kan en waarom goede huisvesting een must is.

Een dag uit het leven van een arbeidsmigrant

Een dag uit het leven van een arbeidsmigrant

We volgen Julian Sturzu. Hij woont en werkt sinds enige tijd tijdelijk in Nederland. Met veel plezier werkt hij in een productiebedrijf waar sauzen worden gemaakt. Na het werk doet hij boodschappen en kookt voor zichzelf. In zijn vrije tijd houdt hij van spelletjes en wandelen. Zijn grootste hobby is knutselen aan auto’s. Nederland bevalt hem zo goed, dat hij binnenkort ook Nederlands gaat leren en wil zeker vaker terugkomen om hier te werken.
De omgeving betrekken is essentieel

De omgeving betrekken is essentieel

In Katwijk is op bedrijventerrein Katwijkerbroek een locatie voor 64 personen gebouwd. Debby Minnee woont in de buurt en was niet enthousiast. Het complex kwam er na goed overleg met de omgeving en wordt goed beheerd. Zij noemt het een voorbeeld voor andere gemeenten. Die visie wordt gedeeld door directeur Willem Weggeman van Homeflex. Hij ziet dat de behoefte aan goede huisvesting blijft groeien. Realisatie kan alleen maar in goed overleg met de omgeving.
Wonen en leven in Nederland

Wonen en leven in Nederland

Gosia Marek kwam op haar 21e voor het eerst naar Nederland, voor een korte periode. Dat was even wennen, maar de bloeiende bollenvelden zorgden er 20 jaar geleden voor dat zij in Nederland wilde blijven. Zij woont met haar man en kinderen in Noordwijkerhout en werkt als intercedente voor een internationaal uitzendbureau.
Ondernemers en medewerkers in de praktijk

Ondernemers en medewerkers in de praktijk

Bij logistiek bedrijf C&A distributie werken veel arbeidsmigranten. Directeur Auketien Hagenaars wil het liefst dat zij dicht bij het werk wonen. Fa. Bisschops huurt in drukke periodes, zoals planten en oogsten, internationale medewerkers in. Mark Bisschops vertelt waarom dat in zijn vak noodzakelijk is en hoe belangrijk goede huisvesting is.
De economie kan niet zonder arbeidsmigranten

De economie kan niet zonder arbeidsmigranten

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel benoemt arbeidsmigranten als essentieel voor de economie. We kunnen niet meer zonder. Dat stelt ook Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland. Om het werk in Nederland aantrekkelijk te maken en houden is goede huisvesting een vereiste. Dennis van der Voort, voorzitter van Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten, heeft het over een ‘eerlijk bed voor iedereen’. Zeker nu met de voorziene groei aan zorgmedewerkers uit het buitenland. Een nieuw ministerie van wonen moet volgens hem de regie nemen op dit dossier.

Wilt u meer weten over de Taskforce?

Neem contact op

Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten werkt aan oplossingen voor meer en betere huisvesting.

Contact